dijous, 13 de desembre del 2012

Mercadet de Nadal Sd·Edicions



La setmana vinent l'editorial Sd·Edicions ha organitzat un mercat de Nadal en uns baixos del carrer Provença. Allí hi haurà, durant uns dies, els llibres que la Maria Luisa Samaranch edita amb tanta cura a uns preus molt adequats als temps que corren. Si us agrada veure llibres diferents que altres grans editorials no s'han atrevit a publicar, passeu-vos el dia 19 pel Carrer Provença número 195, on els baixos de l'Hotel Amèrica estaran plens de cirerers que volen ser regats, receptes fetes a alta mar, poemes de Maiakovskïi, dues rodones idèntiques i un mussol. Estarà obert de 12 a 22h, així que hi podeu passar quan us vagi bé. 

Per si encara no la teniu, la meva Dora també hi serà, ben emmarcada com les grans obres d'art. 
Tot i que ella no hi està gaire acostumada, a aquests luxes!

dilluns, 3 de desembre del 2012

Calendari d'advent

Enguany hem fet un calendari d'advent que ens agradaria que servís per forces anys. No és gaire complicat de fer, així que us animo a començar a fer-lo per tenir-lo a punt l'any vinent. Jo m'hi he posat una mica tard i gairebé se'ns tira el temps a sobre!


Feu una forma piramidal amb cartró o fullola, depèn del que voleu que us duri o de les vostres des/habilitats amb la serra.



Pinteu-lo de verd i feu-hi 25 forats.



Per cada forat, feu-hi passar un fil amb una agulla. Per la part de dins, hi subjectarà la sorpresa lligada (una xocolatina, una galeta) i per l'altra un botó.

Cada botó serà una bola de l'arbre. Els decoreu amb gomets i hi afegiu un número (de l'1 al 25).



En llevar-vos al matí, agafeu unes tisores, estireu el botó amb el número corresponent i talleu el cordill. Aixequeu l'arbre i us trobareu amb la sorpresa del dia que us correspongui.



I així fins a 25!





Animalari Animat


Com que això de ser il·lustradora i animadora té cert component endogàmic, he animat les il·lustracions que vaig fer pel concert del cor Lieder Càmera amb el Bestiari de Pere Quart i la música del compositor català Manel Oltra. Espero que us agradi veure els meus animalons en moviment!

diumenge, 21 d’octubre del 2012

La Dora aterra a La Central


El disssabte vam ser a la Central del Raval presentant la Dora. Em van ajudar la Maria Luisa Samaranch, editora de Sd·Edicions, i l'Enric Arquimbau, que recordava que ens vam conèixer fent un curtmetratge, ell d'actor i jo de directora. Des de llavors, han passat deu anys, i s'han invertit els papers; primer vaig ser jo qui l'enfocava amb la càmera i el dissabte era ell qui em feia passar a mi a primer pla. 


Vaig estar molt contenta de veure que l'assistència era nombrosa. Hi havia moltes cares conegudes! No ho tenia pas clar quan vaig veure que els que s'encarreguen del temps pronosticaven pluges. També hi havia la festa dels súpers, però això no va impedir que amics, coneguts i nouvinguts volguessin assistir al taller. De fet, la participació va ser un èxit, perquè totes les nenes i els nens que van venir van fer uns dibuixos meravellosos a partir del collage de màquines i animals que jo faig servir com a tècnica en el meu llibre. Tots s'hi van posar amb gran afició, i van sortir uns personatges magnífics. Li vaig comentar a l'editora que, d'ara endavant, primer faré un taller i després en faré el llibre, perquè la imaginació de la canalla no la supera ningú!











Gràcies a tots els que vau venir; sou uns artistassos!

Si voleu veure més fotos, consulteu el bloc de l'editorial!

Sd·Edicions

dijous, 11 d’octubre del 2012

Festival de llibres il·lustrats a la Central


És a punt d'arribar el Festival de llibres il·lustrats autoeditats que cada any celebra la Julia Pelletier a la llibreria Central del Raval. Aquest any l'ha endarrerit i ens el presenta del 5 al 10 de novembre. 



No només és una oportunitat perfecta per poder veure llibres que són impossibles de trobar en les llibreries sinó que a més a més, al voltant d'aquesta exposició d'exemplars tan específics, també s'organitzen tant un cicle de conferències com tallers per infants i adults. 




La tradició de llibres il·lustrats artesanals en el nostre mercat veí, el Francès, està molt més estesa. Hi ha petites editorials que s'hi poden dedicar perquè la compra-venda d'exemplars i els il·lustradors i il·lustradores que s'hi dediquen troben un recolzament social del qual nosaltres encara n'hem d'aprendre una mica. L'única editorial que se n'ha sortit a l'estat espanyol és la dels valencians de MILIMBO, que cada any repeteixen presència i tallers al festival que els va veure néixer. La seva especialitat són els contes tradicionals infantils en clau geomètrica.






Per explicar-nos la seva aventura en el mercat francès, aquest any vindran al Festival els responsables d'Icinori, que tindran una exposició permanent a l'Institut Francès. Les propostes s'han extès també a la Llibreria Abracadabra, on s'hi farà un taller amb els de MILIMBO altament recomanable. 





També es faran tallers a la Central: un de flipbooks amb Julie Escoriza i Joan Casaramona, un de Claudio Molina sobre la creació de personatges, un de grafittis de l'editorial Gustavo Gili i un dels responsables del llibre "El nen drac".




Ja veieu que hi haurà molt per triar i remenar. Una altra novetat d'aquest any ha estat l'edició del catàleg, que s'ha fet a través de Crowd Funding amb la participació de tots aquells qui han desitjat afegir un granet de sorra desinteressat perquè aquest interessant projecte tiri endavant. Encara sou a temps de col·laborar!

dimecres, 12 de setembre del 2012

Receptes que funcionen


Estic preparant un altre llibre nou. En aquest m'ha ajudat la meva filla. Es passa moltes hores fent pastissos, sopes i cremes amb herbes, flors, pedres i qualsevol altra cosa que tingui una forma interessant. És per aquesta facilitat seva per fer unes composicions precioses amb qualsevol objé trouvé que li he demanat si volia fer-me una de les seves obres per il·lustrar un llibre de receptes que tinc pel cap. Estan pensades per fer amb canalla, sobretot els passos que impliquin remenar i pastar i empastifar-se, i són molt senzilles, ja que a mi tampoc m'agrada passar-me més hores cuinant de les que es triga menjant. Hi ha els ingredients amb símbols perquè els més petits també puguin ajudar-nos a l'hora de buscar la farina o trobar el sucre.





dijous, 7 de juny del 2012

Que ve el llop!

Amb SD·edicions estem preparant un altre llibre. Aquest cop els protagonistes són els llops, aquests petits animalons que eren tant ferotges i tant dolents que ja no en queda cap per les nostres contrades. Han estat des de temps immemorials el cap de turc per expiar els nostres pitjors sentiments, i per això sempre han sortit malparats als contes, ja sigui per culpa de la caputxeta vermella o dels tres porquets. Equiparat el llop amb les baixes passions, com la golafreria i la pederàstia (què me'n dieu de l'escena de llit amb la caputxeta vermella?), jo vull reivindicar el seu paper rellevant en els contes de tota la vida. Doncs, ja se sap: si no hi ha dolents els bons no ho són tant.




Però realment són dolents els llops dels contes? O ens va bé que siguin dolents per mostrar als nens i nenes el que no s'ha de fer? I si els dolents fóssim nosaltres, que ara que ens les donem de tolerants, potser no ho som tant? Jo m'he respost a aquestes preguntes i n'he fet aquest llibre. Perquè sempre m'ha sabut greu que sigui sempre el coiot qui acaba caient pel precipici i no pas el correcamins.







Com veieu, són llops amb un pensament de pebre, i per això els he convertit en els protagonistes de la capçalera del meu blog.


Us recomano també un altre llibre de llops irreverents; "L'abominable llop amable", de Ben Lebègue, editat en català per l'editorial Virus.


.. i "Oeil par oeil", de Nicolas Bianco-Levrin a l'Atelier du Poisson Soluble.


... i "Yo, el lobo y las galletas (de chocolate)", de Delphine Perret, a Kokinos.


Bones i peludes lectures!


dimarts, 15 de maig del 2012

Ulls grocs terribles


Ha començat a viure per sempre el creador dels monstres més maleducats de la història de la i·lustració; en Maurice Sendak. Fa un parell d'anys, un col·lectiu d'il·lustradors van decidir, de manera espontània, revisitar la seva obra, cadascú amb el seu estil, per desitjar-li un feliç aniversari. La proposta ha quedat fixada en la pàgina web www.terribleyelloweyes.com, el títol de la qual (Terrible Yellow Eyes) fa referència als terribles ulls grocs característics dels seus monstres.

Si us voleu fer un fart de monstres i de Maxs en tots els seus formats i tècniques possibles, no deixeu de visitar-la. El millor regal d'aquest il·lustrador han estat les llavors que ha anat deixant en els joves dibuixants que ara li tornen les flors que mica en mica cadascun d'ells i elles ha sabut fer créixer.

Gràcies, Maurice. I que allà on siguis continuis sent tant terrible.




dimarts, 10 d’abril del 2012

La Dora ja va sola pel món

Finalment ha vist la llum la meva cranc-excavadora gràcies a la paciència i perseverància de la Maria Lluïsa desde Sd·edicions. És un llibre senzill, pensat per a petites mans i grans ments, on barrejo fotografia de maquinària pesant i gravats antics d'animals i plantes. Ha estat un plaer veure créixer aquesta Dora que ara ja s'ha fet gran i va soleta per les llibreries intentant que algú l'adopti i se l'emporti cap a casa.






Vaig arribar a l'estudi d'Sd·edicions amb un manyoc de projectes sota el braç, però la Dora va robar el cor al primer cop d'ull. La Maria Lluïsa em va proposar d'engrandir els personatges i afegir-ne algun de més, com el del tortumió. M'ha encantat no haver de dibuixar, en el sentit estricte de la paraula, sinó intentar crear els personatges a través d'un collage de peces que donessin personalitat a la globalitat. També vam estar sospesant diferents tipus de lletra, i finalment ens vam quedar amb aquesta que surt al llibre i té certa tendresa en la línia. Un llibre per ser llegit amb els més petits i compartir la dèria per les màquines de la construcció. O és que vosaltres no us heu aturat mai a veure unes obres? Si us enamoreu de la Dora, a partir d'ara ho fareu.